Bayi 2 Bulan Maut Tersedak Susu

Photo of author

By Malaysia Zoom

Nik Mohamad Azhari Nik Ibrahim, 27, ayah bayi tersebut, mengatakan dia mendapati anaknya, Nik Nur Ainul Mardhiah, tidak responsif sekitar jam 5 pagi. - Ilustrasi.
Nik Mohamad Azhari Nik Ibrahim, 27, ayah bayi tersebut, mengatakan dia mendapati anaknya, Nik Nur Ainul Mardhiah, tidak responsif sekitar jam 5 pagi. – Ilustrasi.

Seorang bayi perempuan berumur dua bulan diduga meninggal akibat tersedak susu di kediamannya di Kampung Che Deris, Pantai Cahaya Bulan, Selasa pagi. Nik Mohamad Azhari Nik Ibrahim, 27, ayah bayi tersebut, mengungkapkan bahawa dia mendapati anaknya, Nik Nur Ainul Mardhiah, tidak bernafas kira-kira jam 5 pagi.

“Isteri saya telah menyusui bayi itu kira-kira jam 3 pagi dan memberikannya susu sebelum kami tertidur,” kata Nik Mohamad Azhari. “Sekitar dua jam kemudian, saya terjaga dan menyedari ada lendir yang keluar dari hidungnya dan badannya sudah sejuk,” tambahnya.

Dengan kepanikan, dia segera membawa bayi itu ke rumah ibu mertuanya yang berjarak sekitar 400 meter dari rumah mereka, memandangkan ibu mertuanya pernah bekerja sebagai jururawat. “Namun, setelah diperiksa, dikesan Nik Nur Ainul Mardhiah sudah meninggal beberapa jam sebelumnya,” ungkapnya.

Nik Mohamad Azhari menambahkan bahwa anaknya dimakamkan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Che Deris kira-kira jam 10 pagi. Seorang wakil dari Balai Polis Badang mengesahkan bahawa mereka telah menerima laporan kejadian itu sekitar jam 7 pagi, dan kematian bayi tersebut telah disahkan oleh seorang doktor dari Klinik Kesihatan Badang.