Mengubah kek menjadi seni

Photo of author

By Malaysia Zoom

ZOOM team mencuba mencipta keajaiban dalam kelas ‘piping’ bunga daisy Korea

Setiap daripada empat kek kami mempunyai hasil yang berbeza. – MAMA GIRL BAKING
Setiap daripada empat kek kami mempunyai hasil yang berbeza. – MAMA GIRL BAKING

‘Piping’ Bunga Korea adalah satu teknik ‘cake decorating’ khas di mana buttercream mempunyai kilauan tetapi pekat dan kukuh. Ia serupa dengan buttercream meringue; ringan, halus, tidak terlalu manis, dan mudah untuk ‘pipe’.

Bulan lalu, ZOOM team mengunjungi Mama Girl Baking Studio yang terletak di Bandar Baru Sri Petaling untuk mencuba kelas bunga daisy yang sesuai untuk pemula.

Kami berada di sana pada hari Jumaat tengah hari. Seperti yang dijangkakan, tiada tempat parkir di tepi jalan tetapi kami berjaya menemui tempat di kompleks parking berbilang tingkat bersebelahan dan hanya beberapa langkah sahaja ke studio. Studio tersebut berada di tingkat tiga lot kedai dengan akses eskalator.

Ketika kami masuk, kami disambut dengan studio pemanggang yang bersih dilengkapi dengan oven profesional, peti sejuk, dan stesen-stesen. Kami diberikan resipi dan tak lama selepas itu, kelas dimulakan.

Pertama, kami diperkenalkan dengan asas pembuatan buttercream yang berkilau dan instruktor memberi kami demonstrasi serta tips campuran. Kami juga diberitahu kesalahan umum yang sering dilakukan oleh pemula.

Di dalam Mama Girl Baking Studio. – ZOOM TEAM
Di dalam Mama Girl Baking Studio. – ZOOM TEAM

Untuk membuat buttercream yang sempurna memerlukan suhu tepat bagi bahan-bahan seperti mentega sejuk dan sirap panas 118°C. Memiliki peralatan profesional dan tempat yang berhawa dingin memudahkan proses pembelajaran.

Penjelasan dan demo diberikan secara terperinci. Instruktur bahkan memberi kami cadangan jenama mentega tertentu untuk mendapatkan warna yang sesuai, memandangkan kami fokus pada ‘piping’ dan hiasan. Dia juga mengajar kami teori warna dengan mempertimbangkan pengoksidaan.

Kehadiran seorang pakar membuat kami berasa lebih senang. Seperti sihir, putih telur berubah menjadi buttercream yang berkilau.

Setelah mereka mencampur warna untuk kami, buttercream dimasukkan ke dalam beg ‘piping’ dan siap untuk digunakan.

Kami diberikan kek coklat berlapis untuk dihias. Kami mula dengan lapisan warna pink, dan instruktor membimbing kami melalui proses, termasuk cara memegang beg ‘piping’ dengan betul.

Dengan saiz kelas yang kecil, kami mendapat perhatian penuh dari instruktor dan diberi saranan serta galakan sepanjang proses. Saya sendiri belum pernah mengikuti kelas ‘piping’ dan hanya belajar melalui tutorial YouTube. Melihat demo secara langsung memberikan perspektif yang berbeza tentang proses pembuatan kek.

Shirley, pembantu Ou, mengajar kami tentang teori warna. – MAMA GIRL BAKING
Shirley, pembantu Ou, mengajar kami tentang teori warna. – MAMA GIRL BAKING

Kemudian, kami mula ‘piping’ bunga daisy kami dengan nozel ‘piping’ 103. Instruktur mengajari kami bagaimana memegang ‘flower nail’ dan bagaimana memutarnya agar tangan kami tidak penat. Kami bahkan menjadikannya sebuah pertandingan antara kami untuk melihat siapa yang dapat ‘pipe’ bunga daisy terbanyak.

Walaupun kami mempunyai rancangan yang sama untuk kek, hasilnya berbeza bagi setiap orang. Kelas itu menyeronokkan dan instruktor berada di sana untuk membantu kami sepanjang proses.

Kesimpulannya, kelas tersebut memang sesuai untuk pemula. Meskipun kami tidak mempunyai pengalaman dalam ‘piping’ kek, instruktor dengan sabar membimbing kami.

Pada akhirnya, kami membawa pulang kek kami dan memberikannya kepada orang yang kami cintai. Kek tersebut sangat sedap, kami mempelajari kemahiran baru, dan kami benar-benar menikmati masa di sana. Lagipun, menghias dan memanggang kek bukanlah hanya terhad kepada wanita; rakan kerja lelaki kami juga sangat menikmatinya. Selepas kelas, kami menghargai usaha yang diperlukan dalam hiasan kek.

Pengasas dan instruktor studio, Rubbii Ou, hanya berumur 16 tahun ketika pertama kali diperkenalkan dengan dunia memanggang. Namun, dia menjadikannya sebagai hobi dan memilih untuk menjadi wartawan. Setelah tujuh tahun, dia berada di antara dua pekerjaan menunggu tawaran pekerjaan. Dengan galakan dari rakan-rakannya, dia memutuskan untuk mencuba karier dalam bidang pemanggang.

Ou memberi demonstrasi 'piping' bunga daisy untuk kami. – MAMA GIRL BAKING.
Ou memberi demonstrasi ‘piping’ bunga daisy untuk kami. – MAMA GIRL BAKING.

Semangatnya berkembang dari masa ke semasa. Pada tahun 2013, pesanan pertamanya adalah untuk perkahwinan sahabatnya, di mana dia membuat 400 cupcakes untuk tetamu.

“Saya menghabiskan 16 jam menyediakan 400 cupcakes dengan hanya menggunakan oven rumah, mixer kecil, dan empat dulang cupcake.”

Nasib baik, tetamu sangat suka dengan cupcakes, yang memberinya dorongan keyakinan.

“Seorang kawan mengingatkan saya bahawa saya baru berumur 23 tahun. Meskipun saya mencuba selama lima tahun dan gagal, saya masih mempunyai banyak masa untuk memulakan semula karier saya sebagai wartawan pada usia 28.”

Tiga tahun selepas mendirikan Mama Girl Baking, dia mengikuti kelas ‘flower piping’ pertamanya. Dengan tekad untuk berjaya, ini mendorongnya dan membawanya ke mana dia sekarang. Sembilan tahun kemudian, dia kini adalah orang pertama dan satu-satunya yang disahkan oleh KCA (Korea Cake Association) sebagai Korean Flower Master di Malaysia.

Pelanjutan bengkel bisnesnya, Mama Girl Baking Studio, ditubuhkan pada tahun 2017 dan menawarkan kelas dan kursus tentang pemahatan, hiasan, pemanggang, dan ‘piping’.

Dalam pemanggang, kesabaran adalah kunci, kerana memanggang kek memerlukan masa hingga satu jam. Semasa pandemik, minat dalam pemanggang berkembang, dan Ou berkongsi perbezaan yang dia lihat dalam peserta yang mengikuti kelasnya: “Sebelum pandemik, saya perasan kebanyakan peserta adalah penggemar. Semasa pandemik, lebih ramai yang mahu memulakan karier atau perniagaan pemanggang. Kini, lebih ramai peserta baru dan profesional yang mahu meningkatkan kemahiran mereka.

“Pasar telah menjadi lebih canggih dan pengguna kini mempunyai standard yang lebih tinggi.”

Kini, dengan perkembangan dekorasi kek, pengguna menghargai kek yang lebih menarik dengan reka bentuk yang lebih kompleks, jadi Ou juga mulai menawarkan reka bentuk yang lebih rumit dengan menggabungkan berbagai jenis bunga.

Bagi mereka yang juga ingin beralih karier, nasihat Ou ialah: “Fikirkan dengan jelas apa yang anda inginkan. Sifat yang paling penting untuk dimiliki adalah ketabahan kerana anda mungkin gagal 100 kali, tetapi anda hanya perlu berjaya sekali untuk mencapainya.”

Selain dari kelas memiping bunga dan hiasan kek, Mama Girl Baking juga mengadakan Masterclass dari chef antarabangsa. Mereka juga terkenal dengan kek tempahan(custom cake) untuk perkahwinan, birthday, dan majlis-majlis khas lain. Kek-kek boleh ditempah awal dan mereka menawarkan cake delivery.