Sungai Antara Korea Utara & Selatan berubah merah selepas tercemar dengan darah BABI

Photo of author

By Malaysia Zoom

Sungai berubah merah akibat darah ribuan khinzir yang disembelih

KOREA SELATAN: Sebuah sungai berhampiran sempadan antara-Korea berubah warna menjadi merah selepas tercemar dengan darah daripada bangkai khinzir.

Pihak berkuasa Korea Selatan telah menyembelih 47,000 ekor khinzir dalam usaha menghentikan penyebaran demam babi Afrika (ASF).

Hujan lebat menyebabkan darah mengalir dari tapak penguburan di sempadan ke anak sungai Imjin.

Demam babi Afrika adalah sangat berjangkit dan tidak boleh dirawat, dengan kadar kelangsungan hidup hampir sifar bagi khinzir yang dijangkiti, tetapi ia tidak membahayakan manusia.

Pihak berkuasa tempatan menolak kebimbangan bahawa darah boleh menyebabkan penyebaran demam babi Afrika ke haiwan lain yang berisiko, dengan menyatakan khinzir tersebut sudah didisinfeksi sebelum disembelih.

Wabak di seluruh Asia Operasi penyembelihan khinzir dilakukan hujung minggu lalu. Bangkai khinzir dikatakan ditinggalkan di dalam beberapa trak di tapak penguburan berhampiran sempadan inter-Korea.

Kelewatan dalam pengeluaran bekas plastik yang digunakan untuk penguburan menyebabkan penguburan tidak dapat dilakukan dengan segera.

Gambar udara menunjukkan pekerja memakai baju pelindung dan membawa khinzir untuk disembelih di ladang, Korea Selatan telah menyembelih khinzir sebagai tindak balas terhadap demam babi ASF baru-baru ini ditemui di Korea Selatan, dan terdapat spekulasi ia datang melalui khinzir yang melintasi zon DMZ yang dijaga ketat yang memisahkan Utara dan Selatan.

Kes pertama ASF direkodkan di Korea Utara pada Mei, dan Selatan telah melakukan usaha besar untuk menghalangnya, termasuk pagar sempadan.

Tentera Korea Selatan diberi kuasa untuk membunuh apa-apa babi hutan yang dilihat melintasi DMZ.

Walaupun dengan langkah berjaga-jaga, Korea Selatan melaporkan kes pertamanya pada 17 September – dengan jumlah kes kini sebanyak 13. Terdapat kira-kira 6,700 ladang khinzir di Korea Selatan.

Sebahagian besar Asia telah terjejas oleh wabak ini, termasuk China, Vietnam dan Filipina. Sekitar 1.2 juta khinzir telah disembelih di China sahaja.