Banjir Mendadak: Dua Pusat Pemindahan Diaktifkan di Batang Padang, Muallim

Photo of author

By Malaysia Zoom

Pasukan bomba sibuk menolong mangsa banjir di daerah Batang Padang pada hari Jumaat
Pasukan bomba sibuk menolong mangsa banjir di daerah Batang Padang pada hari Jumaat.

SUNGKAI: Menghadapi kemarahan alam dengan banjir mendadak, sebanyak 13 keluarga terpaksa meninggalkan rumah dan kehilangan ketenangan. Daerah Batang Padang dan Muallim menjadi pusat perhatian apabila dua Pusat Pemindahan Sementara (PPS) terpaksa diaktifkan sebagai perlindungan pada malam Jumaat. Di Dewan Komuniti Kampung Klah Baru, 54 individu yang terdiri dari 11 keluarga mendapati diri mereka terpaksa mencari perlindungan sementara, bermula jam 10 malam.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) Batang Padang, Ahmad Redhauddin Ahmad Shokori, mengesahkan pembukaan PPS tersebut dan dengan nada serius meminta kerjasama penuh dari semua jabatan dan agensi terlibat.

Lebih mengharukan, PPS kedua di Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Trolak dibuka jam 11 malam untuk menempatkan 13 individu dari dua keluarga lain. Pengerusi JPBD Muallim, Mohamad Fitri Hassan, mengumumkan pembukaan PPS tersebut dengan harapan agar semua yang terjejas mendapat perlindungan yang sewajarnya.

Mengulas lanjut, Sabarodzi Nor Ahmad, Timbalan Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Perak, memberitahu hujan di Kampung Klah Baru kini telah reda. “Namun, keselamatan adalah keutamaan. Walaupun cuaca kembali aman, mangsa disarankan kekal di PPS hingga keadaan benar-benar pulih dan air kembali surut,” pintanya. Tambahan pula, seorang jurucakap dari Sekretariat JPBD Muallim menandaskan kawasan yang paling terjejas adalah di sekitar laluan utama Trolak Pekan.