Hamas Bebaskan Tawanan Warga AS

Photo of author

By Malaysia Zoom

Natalie Shoshana Raanan (kiri) dan Judith Tai Raanan (kanan) telah dibebaskan oleh Hamas dan telah memasuki Israel.
Natalie Shoshana Raanan (kiri) dan Judith Tai Raanan (kanan) telah dibebaskan oleh Hamas dan telah memasuki Israel. – Gambar oleh AFP

GAZA (Wilayah Palestin): Pada hari Jumaat, kumpulan Hamas telah membebaskan dua warga Amerika, di antara kira-kira 200 tawanan yang diambil semasa serangan pada 7 Oktober di Israel. Diharapkan lebih ramai yang akan dibebaskan.

Mangsa yang diculik, Judith Tai Raanan dan anaknya, Natalie Shoshana Raanan, dikatakan telah kembali ke Israel semalam, menurut sumber kerajaan Israel.

Walau bagaimanapun, tiada maklumat lanjut mengenai keadaan mereka; namun, Presiden AS, Joe Biden menzahirkan lega dan kegembiraan mendengar berita tersebut.

Hamas menyatakan mereka telah bekerjasama dengan Qatar dan Mesir untuk membebaskan tawanan awam, menunjukkan kemungkinan lebih banyak pembebasan yang akan berlaku.

“Menyusuli inisiatif dari Qatar dan Mesir, Briged al-Qassam telah membebaskan dua warga Amerika atas dasar kemanusiaan,” kata mereka.

Kedua-dua wanita tersebut disambut di sempadan Gaza oleh wakil Israel dan dibawa ke pangkalan tentera di Israel tengah, di mana keluarga mereka menanti.

Dilaporkan bahawa ibu dan anak perempuan tersebut, yang sedang bercuti, telah diculik dari Nahal Oz berdekatan sempadan Israel-Gaza pada 7 Oktober.

Seperti banyak tawanan lain, keluarga Raanan memulakan kempen antarabangsa mendesak langkah-langkah untuk membawa mereka keluar dari Gaza. – AFP