Dua Lelaki Ditahan Selepas 4 Jam Curi Kereta

Photo of author

By Malaysia Zoom

Sebuah kereta Perodua Axia yang baru sahaja dicuri berjaya ditemui kembali oleh polis dalam tempoh kurang daripada lima jam.

KUALA LUMPUR: Dua individu yang memiliki banyak rekod jenayah sebelum ini kembali ditahan oleh pihak polis dalam tempoh kurang dari lima jam selepas melakukan pencurian kereta di Taman Petaling Utama, Petaling Jaya, semalam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid, menyatakan bahawa kedua-dua individu tersebut, yang berusia dalam lingkungan 40-an, telah ditangkap berikutan laporan pencurian yang dibuat oleh seorang wanita pada pukul 1.35 petang. Wanita tersebut melaporkan bahawa keretanya yang diparkir di taman perumahan telah hilang.

Dalam operasi yang dilakukan, suspek yang berusia 41 tahun ditangkap di Taman Sri Sentosa sementara seorang lagi, berusia 42 tahun, ditangkap di stor besi buruk di Kampung Pasir Baru, Petaling.

“Semasa operasi di stor besi buruk, polis berjaya menemui kereta Perodua Axia yang dilaporkan hilang. Kami percaya kereta tersebut dicuri dengan niat untuk dijual kembali.

“Kedua-dua individu ini adalah penganggur dan suspek kedua rupanya baru sahaja dibebaskan dari penjara pada 30 Jun kerana kesalahan yang dilakukan menurut Seksyen 323 Kanun Keseksaan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pemeriksaan mendapati kedua-dua suspek memiliki banyak rekod jenayah serta rekod penyalahgunaan dadah.

“Suspek yang berusia 41 tahun mempunyai sebanyak 15 rekod jenayah dan dua rekod penyalahgunaan dadah, manakala suspek yang berusia 42 tahun memiliki 19 rekod jenayah serta 10 rekod penyalahgunaan dadah,” katanya.

Mohamad Fakhrudin menambahkan bahawa kedua-dua suspek kini ditahan untuk siasatan selama tiga hari di bawah Seksyen 379A Kanun Keseksaan.