Banjir Menimpa Kulim: Penduduk Kecewa dengan Banjir Berulang di Taman Seri Kulim

Photo of author

By Malaysia Zoom

Banjir kilat yang terjadi di Taman Seri Kulim disebabkan oleh hujan deras yang turun sejak petang semalam di Kulim.
Banjir kilat yang terjadi di Taman Seri Kulim disebabkan oleh hujan deras yang turun sejak petang semalam di Kulim.

KULIM: Kekecewaan mendalam dirasai oleh penduduk setempat dengan kejadian banjir yang terus berulang, khususnya di Taman Seri Kulim. Hujan deras yang melanda sejak petang semalam telah menyebabkan enam buah pusat pemindahan sementara (PPS) perlu diaktifkan – lima di Kulim dan satu lagi di Bandar Baharu.

Menurut Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Kulim, Kapten (PA) Amirul Aliff Ahmad, lima PPS yang diwujudkan di Kulim kini menampung sebanyak 59 keluarga, iaitu seramai 231 individu yang terjejas.

Beliau menyatakan, PPS yang telah diaktifkan meliputi Surau Taman Sang Kancil; Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Limau; Dewan Penghulu Paya Tok Betuk; Masjid Sungai Seluang; dan SK Permatang Tok Dik.

“Ketibaan hujan lebat yang bermula kira-kira pukul 4 petang dan berterusan selama lebih daripada dua jam telah menyebabkan beberapa kawasan tergenang akibat air sungai yang melimpah. Dengan ketinggian air mencapai 0.5 meter, penduduk terpaksa dipindahkan, dan operasi penyelamatan bermula kira-kira pukul 7 petang,” jelasnya.

Sedangkan di Bandar Baharu, Surau Kampung Batu 18 yang dijadikan PPS menempatkan dua keluarga dengan jumlah mangsa seramai lapan orang.

Kawasan-kawasan lain seperti Taman Tunku Putra, Taman Seri Kulim, Kampung Padang Tembak dan Taman Tiong turut tidak terlepas daripada cengkaman banjir kilat, walaupun tiada PPS yang diperlukan untuk mereka.