Kafe Canaan Promosi Makanan Eksotik

Photo of author

By Malaysia Zoom


Kafe Canaan di Pusat Komersial Centre Point, Miri, Sarawak, menarik perhatian banyak orang dengan hidangan-hidangan unik dan eksotiknya.

MIRI: Kelabit dari dataran tinggi Bario bukan hanya dikenali kerana sifat mesra mereka, tetapi juga makanan mereka yang sedap dan memberi kesan mendalam.

Berlandaskan hasil hutan, pelbagai sayur dan buah disuguhkan bersama nasi yang dibungkus dengan daun, menjadikannya sajian yang eksotik. Daging-dagingan seperti rusa dan ikan, bersama dengan rempah hutan, menambah keistimewaan rasa.

Bagi mereka yang belum sempat mengunjungi Bario, keistimewaan rasa masakan Kelabit boleh dirasai di Kafe Canaan, yang terletak di Pusat Komersial Centre Point, Miri.

Menurut Ranson Ballan, pemilik Kafe Canaan, sekitar 80% dari menu mereka adalah sajian tradisional Kelabit. Ini termasuk nubak layak (nasi bungkus dalam daun), serta pelbagai sayur hutan dan makanan berbasis beras Bario dan beras pulut.

“Setiap hari, kami menyajikan kira-kira 13 jenis makanan. Pelanggan boleh memilih antara nasi Bario atau nubak layak,” kata Ballan.

Sejak dibuka lima tahun yang lalu, Kafe Canaan telah menarik banyak pengunjung, termasuk dari Korea, Jepun, China, Eropah, Amerika dan Australia.

“Inisiatif kami adalah untuk mempromosikan warisan kuliner Kelabit kepada dunia,” kata Ballan. “Kami juga ingin menyokong visi kerajaan dalam mempromosikan Miri sebagai destinasi kuliner utama di utara Sarawak.”

Ballan merasa bangga melihat para pelancong asing menikmati nubak layak dengan penuh selera, walaupun makanan tersebut mungkin asing bagi mereka.

Menariknya, meskipun Kelabit dikenal dengan beras Bario, mereka menggunakan jenis beras lain untuk membuat nubak layak. “Jadi, jangan terkejut jika kami tidak menggunakan beras Bario untuk sajian ini,” tambahnya.

Dengan populariti yang meningkat, Ballan berharap untuk memperbesar Kafe Canaan untuk melayani lebih ramai pelanggan.

Seorang pelanggan setia, Sherman Meru Palong, mengatakan bahwa kafe ini sesuai dengan selera tradisional kampung. “Makan di kota setiap hari bisa menjadi membosankan. Kami memerlukan lebih banyak tempat seperti ini,” ujarnya.

Kafe Canaan beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 3 petang setiap hari Isnin hingga Sabtu, menawarkan sarapan dan makan tengahari.