Dibelasah Perak 0-4, Kelantan turun takhta

Photo of author

By Malaysia Zoom

Pemain-pemain Perak meraikan kemenangan mereka menentang Kelantan.
Pemain-pemain Perak meraikan kemenangan mereka menentang Kelantan.

KUALA LUMPUR: Di Stadium Perak, Ipoh, Perak menunjukkan ketangguhan di gelanggang sendiri dengan mengalahkan Kelantan dengan keputusan 4-0 dalam perlawanan Liga Super. Hasil ini memaksa pasukan Datuk M. Karathu menyerahkan puncak liga kepada Selangor selepas mereka mencatat kemenangan 1-0 terhadap Felda United di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur.

Akibat kekalahan ini, Kelantan tergelincir ke posisi keempat, di belakang Selangor, Perak, dan Terengganu. Di pertandingan sengit tersebut, pasukan bimbingan Norizan Bakar berjaya menjaringkan gol pada minit kelima melalui solo Mohd. Fazrul Hazli Kadri.

Gol permulaan tersebut memberikan semangat kepada tuan rumah yang kemudian mencetak gol kedua pada minit ke-29 melalui usaha Akmal Rizal Ahmad Rakhli. Bola yang dihantar dari sebelah kiri itu berjaya disambut oleh Mohd. Shafiq Jamal yang mengejutkan penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat. Perak kemudian menjaringkan gol ketiga melalui tendangan jauh Akmal Rizal pada minit ke-80.

Razali Umar Kandasamy, pemain yang dikenali kontroversinya, memperhebatkan keadaan Kelantan dengan gol keempat Perak, hanya dua minit selepas gol ketiga.

Sementara itu, Fadzli Saari berjaya menjaringkan gol untuk Selangor pada minit ke-31 yang memastikan kemenangan 1-0 terhadap Felda United. Di Stadium Sultan Ismail Nasirrudin Shah, T-Team tewas 0-1 kepada Terengganu, dengan gol dicetak oleh Abdul Hadi Yahya pada minit ke-47.