Kerajaan Prihatin Masalah Air, Tanah Di Rompin

Photo of author

By Malaysia Zoom

PENDUDUK kampung mengadakan tunjuk perasaan aman memohon penyelesaian segera kepada masalah air bersih yang berpanjangan di Kampung Kasing, Rompin, semalam.
PENDUDUK kampung mengadakan tunjuk perasaan aman memohon penyelesaian segera kepada masalah air bersih yang berpanjangan di Kampung Kasing, Rompin, semalam.

KUANTAN: Kerajaan Pahang menegaskan komitmen mereka dalam menangani isu berkaitan tanah dan penyediaan air di Rompin, dengan menjalankan berbagai inisiatif untuk meredakan masalah penduduk.

Datuk Mohamad Safri Abdul Aziz, ADUN Bukit Ibam, mempertegas bahawa masalah ini bukan refleksi kegagalan janji Barisan Nasional (BN) seperti yang disuarakan oleh segelintir masyarakat. Menurutnya, walaupun terdapat cabaran yang dihadapi dalam menyelesaikan isu tersebut, pihak kerajaan negeri tetap berusaha dengan gigih.

“Isu tanah di Felda dan bekalan air di Rompin tidak timbul akibat kegagalan pemimpin atau prosedur birokrasi. Ini lebih disebabkan oleh projek-projek penggantian paip yang sedang berlangsung di kawasan tersebut,” ungkapnya.

Datuk Mohamad Safri menekankan, mengingat Rompin sebagai salah satu daerah terluas di Pahang, proses penggantian paip lama yang telah berkhidmat selama 30 tahun memerlukan masa serta dilaksanakan secara berfasa.

Pernyataan beliau datang selepas pelancaran acara Kuantan Drag Series, sebuah kerjasama antara Majlis Belia Negeri Pahang dan JS Event di Taman Teknologi UMP, Gambang.

Mohd. Safri menambah, Bukit Ibam dan Muadzam Shah juga termasuk dalam projek penggantian paip ini, dan kadang-kadang warga kawasan tersebut menghadapi kesulitan dengan bekalan air.

Berkenaan isu tanah, beliau mendedahkan bahawa kerajaan negeri sedang mengambil langkah proaktif dengan dasar baru untuk menyelesaikan permohonan tanah warga. “Jika permohonan tanah telah berlangsung lebih dari lima tahun dan tiada isu bertindih atau berada di tanah rezab, kerajaan negeri akan meluluskannya,” jelasnya.