Dare to be a Champion bukan bermotif politik

Photo of author

By Malaysia Zoom

Datuk Lee Chong Wei
Datuk Lee Chong Wei

KUALA LUMPUR: Datuk Lee Chong Wei menyeru bahawa tujuan penerbitan buku autobiografinya, Dare to be a Champion, adalah untuk memotivasi generasi pemain muda agar mereka berusaha dengan gigih demi mencapai kejayaan seperti yang beliau alami, dan bukan bertujuan politik.

Pelancaran buku yang mengandungi 199 halaman (dalam bahasa Inggeris) dan 215 halaman (dalam bahasa Cina) berlangsung semalam.

Antara tetamu istimewa yang turut serta ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon, Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia (PGRM).

Pada acara tersebut, sejumlah 1,688 eksemplar buku telah diserahkan kepada PGRM untuk disalurkan ke beberapa sekolah. Tsu Koon sendiri menerima sumbangan tersebut.

“Saya identiti saya adalah seorang atlet, bukan tokoh politik. Saya tidak mempunyai niat untuk membincangkan isu politik.

“Saya ingin berkongsi cerita hidup saya, khususnya kepada generasi muda.

“Saya berharap pengalaman saya akan memberikan semangat kepada mereka. Saya mendokumentasikan perjalanan saya, mulai dari titik rendah hingga mencapai puncak kejayaan.

“Sekarang, seperti yang semua sedia maklum, hidup saya kini lebih selesa. Namun, perjuangan untuk sampai ke tahap ini amat mencabar,” kata Chong Wei pada acara pelancaran Dare to be a Champion semalam.

Buku yang ditawarkan pada harga RM38 (Inggeris) dan RM35 (bahasa Cina) ini bukan sahaja mengisahkan perjuangan jaguh badminton dunia, tapi juga momen-momen ketika beliau meninggalkan rumah keluarganya di Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Buku ini juga memuatkan foto-foto peribadinya dari masa kanak-kanak hingga dewasa.

Dare to be a Champion, yang terdiri daripada lapan bab, mengupas perjalanan hidup sang juara All England selepas bergabung dengan akademi badminton Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan adaptasinya dengan persekitaran yang asing baginya.

Chong Wei, berusia 29 tahun, juga memperkenalkan beberapa individu penting yang telah mendukungnya sepanjang karier suksesnya.

Satu aspek yang dinanti-nantikan oleh peminat adalah bagaimana beliau menceritakan hubungannya dengan bekas jurulatihnya, Datuk Misbun Sidek.

Selain foto-foto menarik, ilustrasi mengenai karier Chong Wei dan visinya untuk masa depan menjadi salah satu daya tarik buku tersebut. Dalam acara yang sama, Kelab Peminat Lee Chong Wei dan komik dengan Chong Wei sebagai watak utama turut dilancarkan.

Ketika sesi sidang media, Chong Wei ditanya mengenai waktu dia berencana untuk menikah. Pemain tersebut menjawab bahwa hal tersebut kemungkinan besar tidak akan terjadi tahun ini kerana jadwalnya yang padat dengan Sukan Olimpik dan juga Piala Thomas.